Πώς μπορώ να προστατέψω τον υπολογιστή μου από ιούς;

Η προστασία του υπολογιστή σας από ιούς και άλλες απειλές δεν είναι δύσκολη, αλλά πρέπει να είστε επιμελείς.

  • Εγκαταστήστε ένα πρόγραμμα προστασίας από ιούς. Η εγκατάσταση ενός προγράμματος προστασίας από ιούς και η διαρκής ενημέρωσή του μπορεί να βοηθήσει στην άμυνα του υπολογιστή σας απέναντι σε ιούς. Τα προγράμματα προστασίας από ιούς ελέγχουν τον υπολογιστή σας για ιούς οι οποίοι προσπαθούν να διεισδύσουν σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στο λειτουργικό σύστημα ή σε αρχεία. Νέοι ιοί μπορεί να εμφανίζονται καθημερινά. Συνεπώς, πρέπει να ελέγχετε συχνά την τοποθεσία Web του κατασκευαστή του προγράμματος προστασίας από ιούς για ενημερώσεις. Ορισμένα προγράμματα προστασίας από ιούς πωλούνται με ετήσια συνδρομή, η οποία μπορεί να ανανεωθεί, αλλά πολλά από αυτά διατίθενται και δωρεάν. Η Microsoft παρέχει το Microsoft Security Essentials, ένα δωρεάν πρόγραμμα προστασίας από ιούς, το οποίο μπορείτε να λάβετε από την τοποθεσία Web Microsoft Security Essentials. Επίσης μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα Υπηρεσίες παροχής λογισμικού ασφαλείας των Windows για να βρείτε ένα πρόγραμμα προστασίας από ιούς τρίτου κατασκευαστή.
  • Μην ανοίγετε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από αποστολείς που δεν γνωρίζετε ή συνημμένα μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που δεν αναγνωρίζετε. Πολλοί ιοί επισυνάπτονται σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και μεταδίδονται αμέσως μόλις ανοίξετε το συνημμένο ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Είναι καλύτερα να μην ανοίγετε κανένα συνημμένο εκτός εάν πρόκειται για κάτι που περιμένατε να λάβετε. Το Microsoft‌ Outlook και το Windows Mail συμβάλλουν στον αποκλεισμό πιθανώς επικίνδυνων συνημμένων.
  • Χρησιμοποιήστε αποκλεισμό αναδυόμενων παραθύρων με το πρόγραμμα περιήγησης. Αναδυόμενο παράθυρο είναι ένα μικρό παράθυρο του προγράμματος περιήγησης Web το οποίο εμφανίζεται επάνω από την τοποθεσία Web που προβάλλετε. Αν και τα περισσότερα δημιουργούνται από διαφημιστές, μπορεί να περιέχουν και κακόβουλο ή μη ασφαλή κώδικα. Ο αποκλεισμός αναδυόμενων παραθύρων μπορεί να εμποδίσει την εμφάνιση μερικών ή όλων αυτών των παραθύρων.

    Η δυνατότητα «Αποκλεισμός αναδυόμενων παραθύρων» του Internet Explorer είναι ενεργοποιημένη από προεπιλογή. Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την αλλαγή των ρυθμίσεων της δυνατότητας ή την ενεργοποίηση και την απενεργοποίησή της, ανατρέξτε στο θέμα Αποκλεισμός αναδυόμενων παραθύρων του Internet Explorer: συνήθεις ερωτήσεις.

  • Διατηρείτε τα Windows ενημερωμένα. Περιοδικά, η Microsoft διαθέτει ειδικές ενημερώσεις ασφαλείας οι οποίες συμβάλλουν στην προστασία του υπολογιστή σας. Αυτές οι ενημερώσεις μπορούν να αποτρέψουν τη μόλυνση από ιούς και επιθέσεις από εισβολείς καλύπτοντας πιθανά κενά ασφαλείας. Βεβαιωθείτε ότι τα Windowsλαμβάνουν τις ενημερώσεις αυτές ενεργοποιώντας την αυτόματη ενημέρωση τωνWindows. Για να μάθετε πώς, ανατρέξτε στο θέμα Ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση της αυτόματης ενημέρωσης.
  • Χρήση τείχους προστασίας. Το Τείχος προστασίας των ‌ Windows ή οποιοδήποτε άλλο τείχος προστασίας μπορεί να σας ειδοποιεί για ύποπτη δραστηριότητα εάν ένας ιός ή ιός τύπου worm επιχειρήσει να συνδεθεί στον υπολογιστή σας. Επίσης, μπορεί να εμποδίζει ιούς, ιούς τύπου worm και εισβολείς από το να κάνουν λήψη πιθανώς επιβλαβών προγραμμάτων στον υπολογιστή σας. Για να μάθετε περισσότερα για το Τείχος προστασίας των Windows, ανατρέξτε στο θέμαΚατανόηση των ρυθμίσεων για το Τείχος προστασίας των Windows
  • Χρησιμοποιήστε τις ρυθμίσεις προστασίας προσωπικών δεδομένων του προγράμματος περιήγησης που χρησιμοποιείτε. Το να γνωρίζετε πώς οι τοποθεσίες Web μπορεί να χρησιμοποιήσουν τις πληροφορίες των προσωπικών σας δεδομένων είναι σημαντικό για να συμβάλλετε στην αποτροπή στοχευμένων διαφημίσεων, απάτης και υποκλοπής ταυτότητας. Εάν χρησιμοποιείτε τονInternet Explorer, μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις προστασίας προσωπικών δεδομένων ή να επαναφέρετε τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις όποτε θελήσετε. Για λεπτομέρειες ανατρέξτε στο θέμα Αλλαγή των ρυθμίσεων προστασίας προσωπικών δεδομένων του Internet Explorer.
  • Ενεργοποίηση Ελέγχου λογαριασμού χρήστη (UAC) Όταν πρόκειται να πραγματοποιηθούν αλλαγές στον υπολογιστή σας, οι οποίες απαιτούν άδεια επιπέδου διαχειριστή, ο Έλεγχος λογαριασμού χρήστη (UAC) σας ειδοποιεί και σας δίνει τη δυνατότητα να εγκρίνετε την αλλαγή. Ο Έλεγχος λογαριασμού χρήστη (UAC) μπορεί να συμβάλλει στο να εμποδίσει τους ιούς από το να κάνουν αλλαγές που δεν θέλετε. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ενεργοποίηση του Ελέγχου λογαριασμού χρήστη (UAC) και την προσαρμογή των ρυθμίσεων, ανατρέξτε στο θέμα Ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση του ελέγχου λογαριασμού χρήστη (UAC).
  • Πραγματοποιήστε εκκαθάριση της μνήμης cache και του ιστορικού περιήγησης στο Internet. Τα περισσότερα προγράμματα περιήγησης αποθηκεύουν πληροφορίες σχετικά με τις τοποθεσίες Web που επισκέπτεστε καθώς και πληροφορίες τις οποίες μπορεί να σας ζητήσουν τοποθεσίες Web (όπως το όνομα και η διεύθυνσή σας). Αν και μπορεί να είναι χρήσιμο να διατηρείτε αυτές τις λεπτομέρειες αποθηκευμένες στον υπολογιστή σας, υπάρχουν φορές που ενδέχεται να θέλετε να διαγράψετε κάποιες από αυτές ή όλες, όταν για παράδειγμα χρησιμοποιείτε έναν κοινόχρηστο υπολογιστή και δεν θέλετε να αφήσετε προσωπικές πληροφορίες. Για να μάθετε πώς μπορείτε να πραγματοποιήσετε εκκαθάριση του ιστορικού στον Internet Explorer, ανατρέξτε στο θέμα Διαγραφή ιστορικού ιστοσελίδων και Διαγραφή των cookies του Internet.


Anastasis KingStyle

PC Technical,Ethical Hacker,Cyber Security Expert,Cyber Security Analyst,Information Security Researcher,Part-Time Hacker,Child Pornography & Sexual Abuse Combat


Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *