full screen background image

Είναι ασφαλές το διαδίκτυο για το παιδί σας; Συμβουλές από τον Μάνο Σφακιανάκη

Μπλε φάλαινα, WannaCry, cyberbullying, ransomware, λέξεις που τις τελευταίες ημέρες πρωταγωνιστούν στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων και τους τίτλους ιστοσελίδων εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το πόσο ασφαλές είναι το διαδίκτυο για μικρούς αλλά και μεγάλους. Το διαδίκτυο αποτελεί μείζον κομμάτι της επαγγελματικής και προσωπικής ζωής ενός ατόμου, και για το λόγο αυτό κάθε άνθρωπος θα πρέπει να ενημερωθεί για την ορθή χρήση του και τους τρόπους προστασίας από τα σκοτεινά σημεία του.

Το βιβλίο ΓΟΝΕΙΣ, ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ, του Μάνου Σφακιανάκη,  τ. Διευθυντή Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, και της ψυχοθεραπεύτριας Βέρας Αθανασίου, έχει στόχο να εκπαιδεύσει τους γονείς πρακτικά αλλά και ψυχολογικά στη χρήση του διαδικτύου, τόσο από τους ίδιους όσο και από τα παιδιά τους, μέσα από το πρίσμα της τεχνογνωσίας αλλά και της συναισθηματικής αυτοεπίγνωσης. Η σειρά βιβλίων με πρωταγωνιστή τον Μπεν, για ηλικίες 5- 11, έχει ως στόχο την εκπαίδευσή των μικρών μας φίλων μέσα από διδακτικές ιστορίες οι οποίες τα βοηθούν να κατανοήσουν τις νέες τεχνολογίες και το διαδίκτυο.

hacker-sfakianakis

Οφέλη & κίνδυνοι 

Αν κάτι χαρακτηρίζει πάνω από οτιδήποτε άλλο την εποχή μας, αυτό δεν είναι άλλο από το διαδίκτυο. Το ίντερνετ, ίσως η μεγαλύτερη επινόηση του ανθρώπινου μυαλού όλων των εποχών, επιτρέπει την online επαφή των χρηστών και την ανταλλαγή πληροφοριών από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη βρίσκεται κανείς, άμεσα και σε πραγματικό χρόνο, καθιστώντας δυνατή τη ζωντανή αμφίδρομη επικοινωνία και παρέχοντας τη δυνατότητα της άμεσης συμμετοχής σε όλους τους χρήστες, με την ελεύθερη επιλογή λήψης, παροχής και διάχυσης της πληροφορίας. Καταργώντας τα σύνορα και εκμηδενίζοντας τις αποστάσεις, το ίντερνετ καταλύει τις κοινωνικές και πολιτιστικές διαχωριστικές γραμμές που υπάρχουν στον «πραγματικό» κόσμο και που τα παραδοσιακά μέσα επικοινωνίας αδυνατούν να ξεπεράσουν.

sfakianakis_2017Στο σημείο αυτό οφείλω να τονίσω πως το διαδίκτυο δεν είναι κάτι καθαυτό κακό, και οι προσπάθειες κάποιων να το δαιμονοποιήσουν, με τη συνδρομή ορισμένων ΜΜΕ, είναι αφελείς και προφανώς ατελέσφορες. Προβλήματα υπάρχουν, και είναι ενδεχομένως πολλά, αλλά μπορούν και πρέπει να αντιμετωπιστούν με σύνεση. Τα πάντα είναι θέμα προσοχής και γνώσης των κανόνων χρήσης. Αν δε γνωρίζουμε τους πιθανούς κινδύνους, αν δεν ακολουθούμε τους κανόνες χρήσης, ενδέχεται να πέσουμε θύματα εγκληματικών συμπεριφορών, οι οποίες ποικίλλουν σε σοβαρότητα κι επικινδυνότητα. Το διαδίκτυο και η χρήση του από τους πάντες είναι, αν μη τι άλλο, μονόδρομος, οπότε οφείλουμε άπαντες να ξέρουμε καλά πώς να το χρησιμοποιούμε.

Μολονότι όμως η διαδικτυακή εποχή μας παρέχει στους πάντες γνώση, ενημέρωση, επικοινωνία και δυνατότητα οικονομικής ανέλιξης, για να αναφέρουμε λίγα μόνο από όσα προσφέρει το ίντερνετ, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει και πόνο – μεγάλο ψυχικό, και όχι μόνο, πόνο. Όντας ο πρώτος αξιωματικός στη χώρα μας που ασχολήθηκε επαγγελματικά με τη διερεύνηση του ηλεκτρονικού εγκλήματος, από το 1995 μέχρι και το 2017, και γνωρίζοντας πολύ καλά τη δίψα των νέων κυρίως γονιών να μάθουν τι κινδύνους μπορεί να κρύβει το διαδίκτυο για τα παιδιά τους και ποιοι είναι οι κανόνες ασφαλείας που πρέπει να γνωρίζουν, θα εστιάσω στο τρίπτυχο παιδική πορνογραφία, διαδικτυακός εκφοβισμός (cyberbullying) και εθισμός, δίνοντας παράλληλα και αρκετούς, απλούς και λακωνικούς, κανόνες ασφαλούς πλοήγησης στον κυβερνοχώρο. Επίσης, θα καταθέσω κάποιες, ελάχιστες, εμπειρίες από τη δράση μου –φυσικά με μικρές πλην ουσιώδεις παραλλαγές για ευνόητους λόγους–, όχι για άλλο λόγο, αλλά για να νιώσουν τόσο οι γονείς όσο και τα παιδιά που θα διαβάσουν αυτό το βιβλίο τις αγωνίες και τα χτυποκάρδια των θυμάτων που παρέβλεψαν κάποιους κανόνες ασφαλούς πλοήγησης.

cyberbullying

Cyberbullying: μια λέξη που σε γεμίζει τρόμο μόλις την ακούσεις, ακόμα και αν δεν είσαι γονιός. Τι σημαίνει όμως;

Το 1995 είχαμε δύο με τρεις υποθέσεις τον μήνα, ενώ σήμερα οι καταγγελίες πρέπει να ξεπερνούν τις ογδόντα κατά μέσο όρο ημερησίως.

Μετά τον άδικο χαμό του Βαγγέλη Γιακουμάκη, κάποιοι ειδικοί του χώρου θέλουν να περάσουν στην κοινωνία την εσφαλμένη εντύπωση ότι είμαστε μια χώρα γεμάτη κρούσματα bullying και cyberbullying.

Παιδική πορνογραφία: ένα παγκόσμιο φαινόμενο και μια επιχείρηση με τεράστια κέρδη

Κατά την περίοδο της εφηβείας ειδικά, τα παιδιά επαναστατούν, θέλουν να είναι και να λειτουργούν σε καθεστώς πλήρους ανεξαρτησίας, οπότε η αναζήτηση νέων γνωριμιών μέσω διαδικτύου καθιστά τους εφήβους την πιο ευαίσθητη ομάδα, τόσο στο ζήτημα της πορνογραφίας όσο και της σεξουαλικής παρενόχλησης. Τα «αρπακτικά» προσπαθούν να αναπτύξουν φιλική σχέση με τα θύματά τους, αποσπούν με έντεχνο τρόπο χρήσιμες πληροφορίες και κάποια στιγμή κερδίζουν την εμπιστοσύνη του παιδιού.

Σε διερεύνηση υπόθεσης στη χώρα μας με πέντε ανήλικα κορίτσια ηλικίας 8-10 ετών, διαπιστώθηκε ότι ο παιδόφιλος είχε διεισδύσει μέσω ενός chat room σε κάποιο αθώο διαδικτυακό παιχνίδι, στο οποίο τα μικρά κοριτσάκια έφτιαχναν ψηφιακές κούκλες, τους μαγείρευαν κτλ. Στο παιχνίδι αυτό, ο εν λόγω παιδόφιλος είχε παρουσιαστεί σαν «Ελενίτσα, 7 ετών» και συζητούσε ανενόχλητος με τα ανήλικα παιδιά.

 

Εθισμός στο ίντερνετ: μια ασθένεια που δύσκολα γιατρεύεται

Όλοι γνωρίζουμε πως ο εθισμός στο διαδίκτυο είναι υπαρκτός και, όπως κάθε εθισμός, δύσκολα γιατρεύεται. Είναι άραγε μόνο ζήτημα ατομικής εξάρτησης ή συνδέεται γενικότερα και με την κρίση της οικογένειας, μέσα σε έναν καταναλωτικό κόσμο;

Tips!

Ασφαλής υπολογιστής είναι ο κλειστός υπολογιστής. Επειδή, όμως, αυτό δεν είναι ούτε εφικτό ούτε και ωφέλιμο, μπορείς να πάρεις τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να εξασφαλίσεις τις καλύτερες δυνατές συνθήκες προφύλαξης και ασφαλούς πλοήγησης! Πριν από την επόμενη πλοήγηση, λοιπόν, θυμήσου:

ATHANASIOY_BERA

Η Βέρα Αθανασίου, ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια, προτείνει μέτρα προφύλαξης και ασφαλούς πλοήγησης

 • Επίβλεψε τον μικρό χρήστη όταν βρίσκεται στο διαδίκτυο και δείξε ενδιαφέρον για τη δραστηριότητά του σε αυτό. Συζήτησε για τους ήρωες που προτιμά καθώς και για ό,τι μπορεί να του φαίνεται ελκυστικό.
 • Τοποθέτησε τον υπολογιστή σε κοινόχρηστο χώρο, ώστε η επίβλεψη να μην πάρει τη μορφή παρακολούθησης.
 • Μη δημοσιεύεις φωτογραφίες και προσωπικά δεδομένα ή πληροφορίες για σένα και την οικογένειά σου στο ίντερνετ.
 • Αν εντοπίσεις οποιαδήποτε αλλαγή στη συμπεριφορά του παιδιού, έλεγξε την καταλληλότητα των παιχνιδιών που χειρίζεται. Σε κάθε περίπτωση, επιβεβαίωσε ότι τα ηλεκτρονικά παιχνίδια με τα οποία παίζει αντιστοιχούν στην ηλικία του.
 • Φτιάξε ένα παιχνίδι με το παιδί σου που να διέπεται από κανόνες-συμφωνίες σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου. Για παράδειγμα, συμφώνησε εκ προοιμίου τον χρόνο που θα αφιερώνει παίζοντας με το τάμπλετ, τα παιχνίδια που του επιτρέπεται να παίζει κ.ο.κ.
 • Βεβαιώσου ότι η δραστηριότητα του παιδιού μπροστά στον υπολογιστή δεν ξεπερνά τη μισή ώρα ανά ημέρα.
 • Μοιράσου εποικοδομητικό χρόνο με τον μικρό σου ήρωα ή ηρωίδα. Ρώτησε το παιδί σου πώς αισθάνεται, δείξε το ενδιαφέρον σου για τις σκέψεις του. Επιβεβαίωσε την άνευ όρων παρουσία σου δίπλα του, υπενθυμίζοντας, βέβαια, τις υποχρεώσεις του.
 • Αν δεν έτυχε να γνωρίζεις τα βασικά για τη διαχείριση των ψηφιακών μέσων και του ίντερνετ, ποτέ δεν είναι αργά. Η ενημέρωσή σου είναι η οδός της ασφαλούς πλοήγησης του παιδιού σου στο διαδίκτυο. Αν ξέρεις εσύ, θα μάθει και το παιδάκι σου.
 • Εγκατάστησε στον υπολογιστή σου αντιϊκό πρόγραμμα προστασίας που περιλαμβάνει γονικό έλεγχο και επιβεβαίωνε συχνά ότι είναι ενημερωμένο.
 • Τοποθέτησε ένα post-it στην κάμερα του υπολογιστή, ώστε να αποφύγεις την καταγραφή των κινήσεών σου καθώς και όλης της οικογένειας, σε περίπτωση που αυτή έχει ενεργοποιηθεί εν αγνοία σου από κάποιο εγκατεστημένο λογισμικό. Έχε υπόψη ότι ακόμα και όταν ο υπολογιστής είναι εκτός λειτουργίας, είναι πιθανό να εξακολουθεί η καταγραφή των κινήσεών σου.
 • Αν εντοπίσεις οποιαδήποτε ύποπτη δραστηριότητα στο διαδίκτυο, μη θεωρήσεις ότι μπορεί απλώς να είναι η ιδέα σου. Αυτό που φαντάζει ασήμαντο μπορεί να είναι κάτι πολύ σοβαρό. Εμπιστεύσου το ένστικτό σου και εάν δεν μπορείς να το λύσεις επιτόπου, απευθύνσου στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Ανάφερε τον κίνδυνο προτού χρειαστεί να αναφέρεις το ατύχημα…

 

 

Πηγή : psichogiosAnastasis Vasileiadis

PC Technical || Penetration Tester || Ethical Hacker || Cyber Security Expert || Cyber Security Analyst || Information Security Researcher || Part-Time Hacker || Child Pornography & Sexual Abuse Combat


Leave a Reply